Prima pagină
  • Prima pagină
  • ECONOMIE
  • Autorizaţiile pentru construcţia de locuinţe s-au menţinut în creştere solidă în octombrie, cu un avans de 13,6%

Autorizaţiile pentru construcţia de locuinţe s-au menţinut în creştere solidă în octombrie, cu un avans de 13,6%

28 noiembrie 2016 ECONOMIE


Numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a crescut în octombrie cu 13,6% faţă de aceeaşi lună din 2015, până la 3.415, avansul fiind susţinut mai ales de cererile mari din zonele dezvoltate – Bucureşti-Ilfov şi Transilvania, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), citat de News.ro.

Avansul din octombrie vine după o creştere şi mai mare în septembrie, de 15,9%.

Cumulat pe primele zece luni, numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 33.462.

În luna octombrie, autorizaţiile au fost eliberate pentru construcţia a 6.445 de locuinţe, faţă de 5.778 de locuinţe pentru octombrie 2015.

Cele mai multe autorizaţii pentru construcţia de locuinţe, 717, s-au eliberat în septembrie în regiunea Bucureşti-Ilfov, cea mai dezvoltată din ţară.

Pe următoarele locuri se clasează regiunile Nord-Est, care include şase judeţe din Moldova, cu 576 de autorizaţii eliberate în octombrie, şi Nord Vest, care cuprinde şase judeţe din nordul Transilvaniei, inclusiv zona dinamică a Clujului (538).

”Distribuţia în profil regional, în luna octombrie 2016 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+264 autorizaţii), Nord-Vest (+119), Nord-Est (+30), Vest (+16) şi Centru (+15)”, se arată în comunicatul publicat de Statistică.

Cele mai multe autorizaţii pentru clădiri de locuinţe s-au eliberat în localităţi rurale, cu 55,2% din total.

Comparativ cu luna septembrie, numărul de autorizaţii de construire a scăzut cu 15,9% în octombrie.

Anul trecut, autorităţile au eliberat 39.112 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 3,8% faţă de anul precedent.

În 2015 s-a înregistrat prima creştere a autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri de locuinţe după 2008, când piaţa imobiliară a înregistrat un vârf, iar autorităţile au eliberat un număr record pentru România, de 61.092 de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale.

În perioada 2009-2014, autorizaţiile de construcţii pentru clădiri de locuinţe, care includ atât locuinţele unifamiliale, cât şi blocurile de apartamente, au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul scăderii cererii de locuinţe din partea populaţiei.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *